Úny község zártkertjeinek mezőgazdasági hasznosítását segítő infrastrukturális fejlesztés 

Kedvezményezett neve: Úny Község Önkormányzata

Projekt azonosító száma: ZP-1-2019/5354

Projekt címe: Úny község zártkertjeinek mezőgazdasági hasznosítását segítő infrastrukturális fejlesztés

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.04.30.

A projekt tényleges befejezése: 2020. március 24.

Az elnyert támogatás összege: 9.992.163 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Tájékoztatás a projektről

A projekt fő céljaként Úny községnek a zártkerti ingatlanok között elhelyezkedő 076/1, 074 helyrajzi számú útjainak 680 m-es szakaszon történő felújítása került betervezésre.

A beérkezett ajánlatok elbírálása során örömmel szembesült azzal az Önkormányzat, hogy 750 m hosszban újulhat (újult) meg az út. Ennek nagy valószínűséggel az az oka, hogy télen nem jellemző az útépítés, viszont a vállalkozásoknak rezsi kiadásuk akkor is keletkezik, és az alkalmazottaknak jövedelmet kell biztosítani. Ezek a tényezők pedig inkább árcsökkentő hatással bírnak, illetve bírtak. Az enyhe télnek köszönhetően a felújítási munkálatok még a téli időszakban megvalósultak.

Kötelező alcélként a zártkerti ingatlanokon a kiskerti, első sorban gyümölcstermesztésre alapozott gazdálkodás fejlesztése, esetenként újraindítása fogalmazódott meg igényként. A kerttulajdonosok által eltervezett, a pályázati támogatás elnyerése következtében megújuló környezetet a nagy gondossággal összeválogatott 250 féle gyümölcsfa- illetve szőlő fajta telepítése jelzi.

A felhívásban részletezett tevékenységek közül az 1., illetve az 5. tevékenység valósult meg.

A fejlesztéssel érintett zártkerti övezet területe megközelíti a 30 ha-t. A zártkertekben, illetve kiskertekben ma is főleg mezőgazdasági termelés folyik, első sorban gyümölcstermesztés. A terület közel egyharmada szántó, kb. egynegyede működő kiskert, és a fele elhanyagolt gyümölcsös. A rendszeresen kijáró népesség a zártkertekben több, mint 70 fő, ebből ~ 20 fő télen, nyáron életvitel szerűen ott él, a gyermekeikkel együtt. A nyári időszakban a gyermekek száma megtöbbszöröződik, mert a nagyszülőkkel együtt vannak akár hosszabb ideig is, mintegy vidéki nyaralásképpen. Főleg a budapesti szülők tehermentesítése céljából. Vannak, akik egészségügyi szempontból (asztmatikus, pszichés stb.) célból választották a fõvároshoz közeli természeti környezetet.

A kiskert tulajdonosok a biozöldség termesztéssel is foglalkoznak. A nyugdíjasok a kertműveléssel a fizikai erőnlétüket is karbantartják, ami szintén lényeges szempont. A helyi zártkertek a főváros közelsége miatt vonzó célpontot jelentenek, a jellemzően aktív kikapcsolódásra vágyó városi népességnek, akik szívesen vesznek itt telket, gyümölcsöst, hogy a szabadidejüket itt töltsék. A fenntartható település-fejlesztés tartozik, hogy javuljon a település környezeti állapota, ami a lakosság életminőségét és életkörülményeit is javítja. Az életkörülmények javulása a lakosság helyben maradására is kedvező hatással lehet. Ösztönzőleg hat a természetet kedvelő, a fiatalok betelepülésére, ami a fenntartható gazdaság fejlődés alapja egy településen.

Összességében elmondható, hogy a fejlesztés a terület megközelíthetőségét biztosító útviszonyokat rendezte, ami viszont szociális, egészségügyi, biológiaikörnyezeti és lényeges gazdasági eredményeket fog generálni.Ide írhatsz...